zondag 14 april 2019

warme reacties op 'stadsparabelen'



ja, ik hoop natuurlijk dat een boekje goed valt bij de lezer, zeker omdat er mooie momenten om te lezen, te geven, te ontvangen in het verschiet liggen:
o pasen
o moederdag
o vaderdag
o vakantie
o gewoon omdat het kan

het was dan wel heel aardig om deze reacties te mogen krijgen:


De bundel als geheel bevat diverse prachtige en ontroerende verhalen. Vrijwel altijd weergegeven in mooi poëtisch taalgebruik. Het ook archaïsche taalgebruik valt samen met de lotgevallen van een stad in het verleden. De beste teksten stijgen daar echter bovenuit omdat zij raken aan een universeler thematiek of in hun inhoud reageren op andere literaire teksten.

Heel mooi! De teksten in deze bundel zijn metafysisch, gloomy, maar bieden tegelijkertijd een soort nostaligisch houvast.

Ik lees dag om dag uit de ene (Een van ons zal omkijken, Toon Tellegen) en de andere (stadsparabelen) en ze sluiten heel mooi op elkaar aan.

Het is meer dan de moeite waard.

De flaptekst van deze bundel vermeldt: `Elke tekst in stadsparabelen ademt liefde en respect voor verzorgd taalgebruik.` Het is een oordeel dat ik stevig onderschrijf. Het mooist zijn die zinnen/woorden die in hun beknoptheid een veel breder betekenisveld aandragen. `Zij drilden de steen tot hun stad`; `en sieraden dwong men uit goud`; `de zon, meedogenloos vanaf het uur, dat zij haar brand begon` zijn goede voorbeelden. Mooi is bijvoorbeeld ook hoe in drie regels de verschillende energieën van de vader, de moeder en het lief gericht op zoon en geliefde wordt weergegeven. `zijn moeder bad hem `n engel op zijn helm en schild, zijn vader bad hem de duivel in zijn zwaard, zijn lief bad ´als het lot zijn lijf bewaart, zal ik hem beide worden desgewild`.

Prachtige bundel, het leest filmisch.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten